Страници

събота, 12 януари 2008 г.

Праисторически скални светилища


С
кални структури в Източните Родопи са забележителни паметници на една много ранна и слабо проучена цивилизация. Тези паметници предхождат с няколко хилядолетия издигането на египетските пирамиди, създаването на големите градове в Двуречието и световноизвестни паметници като Стоунхендж. Някои от скалните светилища са създадени и функционират активно още през 7-то и 6-ото хилядолетие преди Христа, а цялостната светилищна система се създава през втората половина на каменно-медната епоха - или повече от две хилядолетия преди траките да заселят нашите земи.

Екипът, проучил паметниците през 2005 г., е в състав - проф. Ана Радунчева и ст.н.с. д-р Стефанка Иванова археолози от Националния археологически институт с музей при БАН, инж. Мария Златкова - геофизик, Николай Генов - фотожурналист. По-детайлните проучвания за точното определяне на хронологичната и културната принадлежност на тези уникални обекти са направени с хеликоптер през лятото на 2007 г.
Според една от основните хипотези най-разпространените скални структури, т. нар. трапецовидни ниши, са "писмена" система за предаване на информация, много важна за нормалното съществуване на ранното праисторическо общество. В непосредствена близост до някои комплекси от трапецовидни ниши са открити следи от добив на ценни метали. Учените смятат, че праисторическите обитатели на нашите земи са разработвали рудници за добиване на мед и злато, открили са и са употребявали живака. Тази дейност е свързана със система от сложни религиозни и духовни практики, осъществявани в светилища, функционирали и като астрономически обсерватории. Откритите праисторически светилища в Източните Родопи са свидетелство за културния и икономическия разцвет на една общност с изумителни познания, която чрез постоянно и продължително наблюдение на небесните тела е създавала лунни и слънчеви календари, отбелязват археолозите.

Фотоизложбата "Послания от камък", представяща уникални праисторически скални светилища и обсерватории от Източните Родопи, е открита на 12 януари 2008 година от 17.00 часа в Дома на архитекта на ул. "Кракра" 11.

Няма коментари: