Страници

неделя, 8 август 2010 г.

Потоп разделил цивилизациите Варна и Шумер

Тези предположения Румен Колев прави, след като със създадена от него компютърна програма успява да датира известния текст, наречен Вавилонски астролаб

От това произтичат уникални паралели

5500 г. пр.Хр. Черно море е било люлката на високо развита цивилизация, чийто край настъпил след пропукването на Босфора. Оцелелите населили земите на днешна България и Румъния, а част са достигнали до Месопотамия.

Тези предположения Румен Колев прави, след като със създадена от него компютърна програма успява да датира известния текст, наречен Вавилонски астролаб. От това произтичат уникални паралели между културата Варна и Древен Шумер и се предлага добре мотивирано решение на световния научен спор за това колко древна е вавилонската астрономия.



Стевия vs. аспартам

От Мария Георгиева

Стевия и аспартам - двата подслаждащи продукта са прахообразни, много сладки и нямат калории. Единият е 100% продукт на химичните лаборатории, другият - извлек от безкрайните чудеса на майката природа. Но докато първият е активно толериран на пазара, вторият непрестанно бива забраняван.

Стевията е многогодишно растение (храст до 80 см), което вирее в Парагвай. Не само че е в пъти по-сладко от захарта, но и повишава цялостната енергетика на човешкия организъм и лекува редица тежки заболявания. Стевия ребаудиана (Stevia Rebaudiana) е задължителен подсладител на американската армия и горещо е препоръчвана от Японското правителство поради свойството й да изчиства организма от тежки метали. В Япония Кока-кола се произвежда със стевия.

Аспартъмът е много евтин и икономически изгоден. Ето защо въпреки че е доказано вреден и се сочи за причинител на 92 симптома сред които главоболие, сърцебиене, затлъстяване, раздразнителност, обриви, спонтанни аборти, депресия, безплодие, стомашни проблеми, гадене и др., се използва масово както в САЩ, така и в Европа, вкл. България. Добрата новината е, че от скоро на пазара в България се предлага стевия като чай и подсладител.