Страници

неделя, 9 януари 2011 г.

Л. Канов: Цялата ни държава е просмукана от Държавна сигурност

Писателят и психиатър Любомир Канов в интервю за БГНЕС

В качеството си на психиатър той заяви за времето на комунизма: "да си по "оруелски" следен, както бяхме ние – това е смазващо за психиката". Канов отбеляза, че е интересно да се наблюдават наследниците на комунистическата партия – политически и биологически, които с реакциите си се оказват "изключителни защитници" на правата и свободите на хората. "Те скочиха като ужилени от това, че се подслушва и че се нарушават права. Фактически комунистическата държава беше най-големият потисник и потъкваща човешките права на целия народ, на мнозинството", заяви той. Самият лекар е един от многото следени и подслушвани, а след това и арестувани, по време на тоталитарния режим. Тогава тези операции са носели имена от типа "Мероприятие "Родопи", "Мероприятие "Стара Планина". "Наследниците на тази партия, която правеше това, на тази могъща "Държавна сигурност", която подслушваше всички тогава, сега се явяват защитници на права. Това е смешно, това е просто толкова лицемерно и подло, че нямам думи", добави той.

Любомир Канов смята, че България не е успяла да се отърве от тези структури – подслушващи и следящи, затварящи и тероризиращи, т. е. репресивни. "Държавната сигурност", добавя Канов, е преминала през метаморфози като НСС, като ДАНС, практически със същите хора и с главно "кадесари" на ръководни позиции и функции. Тоест и сега те събират информация за компромати и изнудване. "На мене това изохкване "Ах, боже, подслушват ни сега!" ми се струва лицемерно и даже някак си плиткоумно. Нима не знаехте досега тези подслушвачи къде отидоха, какво правят, какво работят?, добави той. За него скандалът с огласената стенограма от разговора между Симеон Дянков и директора на митниците ген. Ваньо Танов е по-скоро "буря в чаша вода", защото това, че те се подслушват е унаследено като маниер от старата служба на КДС.

Любомир Канов допуска, че вероятно това подслушване е направено като частна инициатива на кадесари и вероятно е поръчка на криминални картели. "Тая държава цялата е просмукана от Държавна сигурност", тя изобщо не е ремонтирана, не е оздравена, не е почистена и такава ще бъде, докато не се прочисти един път завинаги", категоричен бе той.

По неговите думи, огласяването на посланиците ни, сътрудничели на ДС е ужасен скандал, видим за света, но по-големият проблем е "неразкритото зло", което действа у нас в последните 20 години. Той не приема аргумента дипломатите ни да са оправдани от това, че са работили, спазвайки тогавашната конституция. "Да, ами същото могат да кажат нацистите, разбира се - "изпълнявахме заповеди и пр. и пр.", каза той и допълни, че тези посланици нямат в място в съвременна България, членуваща в ЕС и НАТО. "Те доброволно са служили на една нечовешка, репресивна система и трябва да имат достойнството...не непременно да отидат на Нюрнбергски съд, какъвто заслужаваха, но да се отстранят от такива позиции, те нямат място там", е позицията на Канов. Той смята, че тези наши дипломати не вършат никаква работа, а посолствата, в които работят представляват "ужасяващо зле поддържани дупки, в които мирише на Вълко Червенков".

Писателят обобщава, че живеем в "Оруелски свят", от който никога не сме излизали. Въпреки това обаче, той не вижда нищо скандално в това да се подслушват хора на високо ниво, особено там, където "мирише на корупция", както в митниците. "Ако законът го позволява аз се солидаризирам с Дянков, че ако има основание – какво лошо има да бъдеш подслушван", подчерта той, макар да признава, че подслушването може би не е най-правилният начин. Самият той признава, че се е чувствал унижен, когато е бил подслушван, като обикновен човек, лекар на бедните и душевно болните и след това арестуван като враг на народа.

Любомир Канов живее и работи в САЩ като психиатър от години. А на въпроса как ще ги стигнем американците, той отговаря така: "В Америка има два важни принципа – че над всичко е законът, и второто е, че има бог. Това е, което, е необходимо на България, за да настигне американците".