Страници

неделя, 30 януари 2011 г.

Кой беше Стефан Гечев

vesti.bg
Стефан Гечев (1911-2000)

Значителна, но недооценена фигура в културния живот на България - така е представен Стефан Гечев в издадения през 1994 г. "Речник по нова българска литература". На 29 януари се навършиха 100 години от рождението на забележителния писател, преводач и драматург.

Роден е в Русе, учил в София, Париж и Атина. Работил в български дипломатически представителства в чужбина и преди, и след 1944 г.

Като редактор във в. "Стършел" през 1956 г. участва в създаването на Държавния сатиричен театър заедно с режисьора Стефан Сърчаджиев и поета Веселин Ханчев. След това е редактор в списанията "Пламък" и "Контакти".

През 1967 г. книгата му със стихове "Бележник", в която Стефан Гечев философски осмисля модерни европейски търсения, е посечена от официалните партийни критици, наречена е "отглас от съмнителни образци". Авторът е обвинен в "сюрреализъм и дадаизъм" и за дълги години е направо изгонен от литературния живот.

В продължение на 20 години той продължава да пише стихове и поеми, които има възможност да издаде едва след 1990 г.

Сред преводите му особено място заема поезията на Константинос Кавафис и на Георгиос Сеферис. Превел и съставил е книгите "Съвременна гръцка поезия", "Палатинска антология", "Антология на новата гръцка поезия", "Радостта да се живее" от Емил Зола, "Френски поети сюрреалисти" и др.

Гечев е направил първия превод на български език на любимата за поколения деца книга на Луис Карол "Алиса в огледалния свят".

Автор е на редица статии и есета, а под псевдонима Венцислав Диаватов е писал и криминални и приключенски романи: "Момичето и предателят", (в съавт. с К. Кюлюмов), "Човекът с табакерите", "Крадци на богородици" (в съавт. с М. Миланов), "Мостът".

След 1990 г. издава "Осъденият на Сеньора", (Разкази), "Въпроси" (Стихотворения в проза) "Виктория и нейните синове", "Човешкото приключение или мисли по повод сентенцията "Познай себе си". (Лъжефилософски роман), "Самобичуване" (Стихотворения, "Процес за изчезване тялото на Исус Назарянина, наречен Христос" (Драма), "Познай себе си. Лъжефилософски и лъжебиографичен роман"
(Библиография - (slovo.bg)

Писателят Георги Данаилов казва: "Кой е Стефан Гечев? Големият непризнаван поет, забележителният преводач на гръцка и френска поезия, проникновеният есеист или драматурга, който посегна на евангелската тема. Или хумориста, или ерудита носителя на гръцкия "Златен кръст на почетния легион" или на френския "Кавалер на ордена за изкуство и култура"...

На неговото име в гръцкото посолство в София е отредена цяла зала, а Георги Чапкънов му е изваял прекрасен бюст...

Мога да изброявам още достойнства, но не ми дава мира, ако не спомена, че Стефан Гечев не е получил никакво отличие в родината си и не знам дали това е подтвърждение на библейската мъдрост или щастливо стечение на обстоятелствата, което още повече възвисява неговото благородство...

Да беше се задоволил само с подбора и превода на "Палатинската антология" пак трябваше да го засипят с почест..."

В Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе до 15 февруари подредена изложба, посветена на годишнината.